Saint-Véran 'Lieu (Inter)dit' 2018 - Maison Verget

Vol wit
Frankrijk
100% Chardonnay
Bourgogne
2018
Begeleider van gastronomie zoals gegrilde vis, verfijnde vissoorten met saus of kreeft met zelfgeklopte mayonaise
75 cl
€ 24,95

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Volle, rijke en exotische wijn met een ellenlange finale. Een juweel van een gastronomische wijn in de stijl en traditie van Jean Marie, met als altijd een rijke neus van rijpe fruittonen, bloesem en iets toast. In de smaak is hij mooi rijk en intens, biedt hij veel spanning, citrusfruit, en veel lengte.

Het domein

Limburg telt heel wat wijnmakers, maar de bekendste en meest excentrieke woont in Frankrijk. Jean-Marie Guffens heeft er drie wijnhuizen en is volgens critici de beste producent van witte bourgogne. ‘Overdreven’, vindt hijzelf,  ‘alle anderen zijn slechter.’  

In 1990 begint hij een voor die tijd zeer vooruitstrevend handelshuis: Maison Verget. Het kopen van most (het nog niet vergiste druivensap) is in de Bourgogne een oud gebruik, maar het instrueren van de boeren over hoe het land te bewerken en het oogsten van de druiven met eigen troepen op een door jezelf gekozen moment, was dat niet. Het wordt echter wel de sleutel tot succes voor Maison Verget. Vanaf het begin maakt dit handelshuis wijnen van een niveau dat maar weinig domeinen halen. Anno 2018 laat Guffens bij Maison Verget het dagelijkse werk steeds meer over aan zijn rechterhand Julien Desplans, met wie hij inmiddels vele jaren samenwerkt en die de filosofie van Maison Verget volledig beheerst.

De benaming van deze cuvée is een verwijzing naar de akkers van ‘Côte Rôtie’ waarvan de naam niet meer gebruikt mag worden. De vinificatie en opvoeding vonden plaats op eiken vaten, waarvan 25% nieuw werd aangekocht.