Rioja 4 Varietales 2017 - Bodegas Vivanco

Soepel rood
Spanje
Tempranillo, Graciano, Garnacha, Mazuelo
Rioja
16 maanden op eikenhouten vaten
2017
Krachtige wijn, uitstekend bij wild of kruidige vleesschotels
75 cl
€ 38,40

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Rafael Vivanco beschouwt het als zijn persoonlijke missie de liefde van zijn familie voor La Rioja en de bijbehorende wijncultuur uit te dragen. Dat doet hij natuurlijk met zijn ‘gewone’ Rioja’s, maar in het bijzonder met de Colección Vivanco, een serie exclusieve Rioja’s die in zeer kleine oplage wordt geproduceerd. 

In deze serie geeft Rafael specifiek aandacht aan traditionele, lokale rioja-druivenrassen, afkomstig uit specifieke plots met het beste terroir. Hij bottelt ze als monocépage, maar maakt ook één blend in de Colección Vivanco, namelijk deze 4 varietales. 

De wijn is gemaakt van overwegend tempranillo, aangevuld met graciano, garnacha en mazuelo. Een klassieke riojablend, dus. Alle druiven worden apart met de hand geoogst, gefermenteerd met behulp van wilde gisten en gerijpt in diverse houten vaten van Frans eiken. De uiteindelijke blend wordt ongefilterd en ongeklaard gebotteld. 

De 4 varietales is een prachtige, klassieke Rioja, complex en elegant. Pittige aroma's van zwart fruit, kruiden en licht dierlijke tonen overheersen de neus. De smaak zet rond in en ontwikkelt een fraaie, volle tannines en een lange, frisse afdronk.


Het domein

Middenin de Rioja-Alta, vlakbij het Middeleeuwse plaatsje Briones, ligt het wijngoed van Rafael Vivanco. Zijn wijngaarden liggen verspreid over verschillende percelen in zowel de Rioja-Alta als de Rioja-Baja. 

Het state of the art wijnhuis is begin deze eeuw gebouwd. Het ligt volledig onder de grond. Niet alleen past het wijnhuis hierdoor prachtig in het landschap, ook zorgt deze ondergrondse ligging voor de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.

De Engelse wijnschrijver Tim Atkin plaatst Rafael Vivanco hoog in de top 10 van moderne wijnmakers in de Rioja. Rafael, één van de twee zonen van oprichter Pedro Vivanco, is terughoudend met het gebruik van nieuw eikenhout en zoekt wijngaard- en druifexpressie. Hij oogst op het moment dat de schil perfect rijp is en dus zijdezachte tannines bevat.

De moderne manier van wijn maken leerde Rafael in Bordeaux, waar hij oenologie studeerde en praktijkervaring opdeed. Die kennis past hij toe in zijn nieuwe bodega, waar hij met een uitgekiende mix van klassieke en moderne technieken prachtige wijnen maakt.