Barolo 'Paiagallo' 2016 - Mauro Veglio

Stevig rood
Italië
Nebbiolo
Piemonte
24 maanden op eikenhouten vaten
2016
Stevige vleesgerechten, haardwild, stoofpotjes, lams,...
75cl
James Suckling 94
€ 68,20

Beschikbaarheid: In voorraad


De wijn

Paiagallo is een belangrijke MGA in de stad Barolo, met een totale oppervlakte van 12,35 hectare. Geplaatst aan de oostkant van Barolo, valt deze MGA op door zijn zachte en ronde hellingen. De wijngaarden van Mauro Veglio liggen hier op mergel- en zandgrondengericht op het zuidoosten. De pedoklimatologische omstandigheden in dit gebied hebben bijgedragen tot het produceren van wijnen met een geweldige structuur en een intens aroma.

Deze top Barolo heeft aroma's die doen denken aan geurige paarse bloemen, pijptabak, zwarte bessen en kamfer. In de heerlijke, omhullende smaak begeleiden stevige maar fluweelzachte tannines rijpe Marasca-kers, frambozencompote, kaneel en zoethout, terwijl een frisse zuurgraad zorgt voor evenwicht en net genoeg spanning. Nu drinkbaar maar deze fles hoort volgens onze bescheiden mening nog minstens tot 2025 als één van de kroonjuwelen in uw kelder.


Het domein

Mauro en Daniela zijn geboren en opgegroeid in de heuvels van Barolo. Om hun geschiedenis te begijpen moeten we teruggaan naar het begin van de 20st eeuw in de gemeente La Morra. De familie Veglio wijdt zich al generaties aan dit land. Landbouwer zijn in de Langhe wil zeggen, je bekommeren over de wijnstokken, de veestapel, groenten en fruit telen en alle dagen nieuwe manieren zoeken om vooruit te komen. Het was een moeilijk en arm leven. Angelo Veglio, geboren in 1928, toverde zijn boerderij in de winter om naar een slagerij en bereidde er salami, 's zomers vertrok hij na het werk in de velden naar de markt van Canale om er de perziken van zijn boomgaard te verkopen. Maar Angelo had een droom: zich toeleggen op wijn. Wijngaarden kopen en zelf wijn maken onder eigen label met behulp van zijn wijnstokken van de Langhe.


In de jaren 60 kocht Angelo zijn eerste wijngaard in Gattera. Een prachtige wijngaard in het gehucht Annunziata La Morra waar nu de Barolo Gattera Docg vandaan komt. In 1979 nam het gezin een deel van de Cascina Nuova over: 4 vervallen muren, een schuur en 5 ha wijngaarden, waaronder die van de Aroborina en Rocche dell'Annuziata cru. De start van een nieuwe wending. 


Mauro is de enige van de 3 zonen die in de voetstappen van zijn vader treedt. In de jaren '80 was wijn nog een utopie en het maken van Barolo een veelbelovende uitdaging. Na een ziekteperiode van Angelo, nam Mauro in 1986 de leiding van het bedrijf over. Hij was toen 25. Zo begon de renovatie van het wijnhuis, de vernieuwing van de wijngaarden, de eerste experimentele wijnbereiding.

In 1987 huwde Mauro met Daniela en enkele jaren later werden de wijngaarden van La Morra vergezeld met deze van Monforte d'Alba in het gehucht Castelletto. Enkele avontuurlijke jaren volgen waar Barolo- producenten samen kennis, advies, technologieën en machines uitwisselen. Visionairs uit de sector geloven in een grondige vernieuwing van het maken van Barolo-wijn. Géén antieke labels en slordig gemaakte wijn meer, maar frisse, zuivere, drinkklare wijnen van hoge kwaliteit. Zo is 1992 het jaar van de eerste oogst en vinificatie in de nieuwe kelder van het huis in Cascina Nuova.

In 2017 kondigen Mauro en Daniela de fusie van hun bedrijf aan met deze van hun neef Alessandro Veglio, zoon van Mauro's broer, om de toekomst van Mauro Veglio's wijnhuis te garanderen.

Vandaag produceren zij circa 120 000 flessen op 19 ha wijngaarden, verdeeld over La Morra, Monforte d'Alba en Barolo. Ze geloven in een uitgebalanceerde wijn, met respect voor het territorium en de typische oorsprong, het resultaat van een zorgvuldige selectie in de wijngaard en een even belangrijke zorg in de kelder. Hier worden 5 grote Crus van de Barolo geproduceerd: Arborina, Gattera, Rocche dell'Annunziata, Castelletto en Paiagallo. Daarnaast maken ze ook de bekende wijnen van het Langhe-gebied: de Langhe Nebbiolo, Barbera en Dolcetto d'Alba. 

Maceratie in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur gedurende 20-25 dagen, te beginnen met koude maceratie (10 ° C) gedurende de eerste 48 uur. Deze periode kent een zeer delicate extractie, met slechts een paar keer pompen per dag. De malolactische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks. Daarna, rond de maand december, wordt de wijn opgeslagen in een eikenhouten vat, met een capaciteit van 30hl, waar hij in totaal 24 maanden zal rijpen. Na decanteren in roestvrijstalen tanks, kan de wijn worden gebotteld zonder filtratie- of klaringsprocessen te ondergaan.